Klein wonen

Op vrijdag 16 juni organiseren Platform31, RVO.nl en de gemeente Almere een evenement waarin het thema klein wonen centraal staat. Wat is het precies? Voor wie is het interessant en wat zijn goede voorbeelden? Hoe geven we klein wonen meer kans?

De vraag naar klein wonen neemt een vlucht. Of het nu gaat om tiny houses – kleine vrijstaande huisjes, al dan niet door bewoners zelf ontworpen – of micro-appartementen, in trek in hartje centrum van de populairste steden in Nederland. Naar verwachting blijft deze vraag de komende decennia bestaan. Immers, het aantal eenpersoonshuishoudens stijgt nog steeds, de populariteit van de stad zal nog wel even aanhouden en ook de interesse in duurzaamheid neemt toe. Tijdens het evenement ontvangt u de laatste informatie over klein wonen en krijgt u de mogelijkheid om een aantal tiny houses van dichtbij te bekijken. Daarnaast kunt u kiezen uit diverse workshops die u concrete handvatten opleveren voor uw eigen praktijk. Het evenement is bedoeld voor professionals die te maken hebben met dit onderwerp: gemeenten, woningcorporaties, ontwikkelaars, beleggers, bouwers en financiers.

Tiny housing en tiny apartments

De tiny house movement is sinds enige tijd in Nederland actief. Een beweging die gaat over een andere manier van wonen en leven, waarbij vrijheid, onafhankelijkheid, creativiteit en een kleine ecologische footprint belangrijk zijn. Almere zette tiny housing tijdens de Bouwexpo definitief op de kaart en presenteerde zowel kleine vrijstaande woningen als een aantal gestapelde woningen. Gestapeld wonen hoort bij de andere kant van de trend van klein wonen, namelijk wonen in tiny apartments. Dit speelt vooral in delen van het land waar de druk op de woningmarkt zeer hoog is en de woningprijzen het hoogst zijn. Bewoners van deze microappartementen willen vooral genieten van het dynamische stedelijke leven (“de stad als woonkamer”) en daar dus zo dicht mogelijk of zelfs middenin wonen. Bewoners van tiny apartments nemen voor lief dat dit consequenties heeft voor de grootte van het huis.

Of het nu gaat om kleine appartementen of kleine vrijstaande huisjes: in beide gevallen kiezen de bewoners bewust voor een bepaalde leefstijl waarbij woonoppervlak ondergeschikt is aan andere zaken in het leven. Ook spelen in alle gevallen slim ontwerp, communitygevoel en duurzaamheid een rol.

Kansen en knelpunten

Tijdens het evenement krijgt u een overzicht van de huidige trends en goede voorbeelden van klein wonen: tiny houses en micro-appartementen. In de verschillende workshops gaan we in op praktische zaken rondom klein wonen, zoals: het bouwbesluit (nu en onder de Omgevingswet), de businesscases, innovatieve woonconcepten, tijdelijkheid, kansen voor corporaties en tal van andere onderwerpen. Ook gaan we met elkaar in gesprek: is klein wonen een hype of mainstream?

AANMELDEN
Datum 16.06.2017
Tijd aanvang 10 uur en eindtijd 16 uur
Locatie Almere
Kosten nvt