University of Hope #4 ‘Duurzame Energie-Democratie’

Nederland investeert momenteel volop in duurzame energie. Dat klinkt heel positief, want goed voor het klimaat, maar het kan voor de maatschappij ook negatief uitpakken. Als we niet oppassen kan duurzame energie sociale ongelijkheid en segregatie bevorderen, het landschap ‘vervuilen’ en afbreuk doen aan onze gemeenschappelijke zeggenschap over belangrijke infrastructuur. Tijdens deze aflevering van University of Hope bespreken we hoe de energietransitie in Nederland kan bijdragen aan democratie, zelfbeschikking en sterkere en zelfstandigere regio’s.

Energie is altijd verbonden geweest met ons politieksysteem. Mijnwerkers in steenkoolmijnen begonnen vakbonden, aardgas legde de basis voor de welvaartstaat en olie maakte globalisering mogelijk. Met een belangrijke rol voor het platteland. Eerst wonnen we er turf, daarna steenkool, later olie en gas en nu verrijzen er wind- en zonneparken en wordt er naar aardwarmte geboord.

We staan in Nederland op een kruispunt. Voor 2030 gaan we van het Gronings aardgas af en wordt een groot van de energie infrastructuur vernieuwd. De investeringen die we nu doen, zullen bepalen hoe de rest van de 21e eeuw er uitziet. Hoe bouwen we de toekomst? Wie profiteert er van zon, wind en aardwarmte in de toekomst? Hoe kunnen we duurzame energie op een solide manier financieren en beheren? Welke rol is er voor steden en de gemeenschap? Wordt het platteland de dupe of wordt duurzame energie dit keer gebruikt om regio’s te versterken?

Het Programma

12.00 uur Inloop met Lunch
13.00 uur Rondleiding over de tentoonstelling Places of Hope
14.30 uur Opening
door Maarten Hajer (curator Places of Hope en hoogleraar Urban Future Studio) en
Jesse Hoffman (onderzoeker Places of Hope en de Urban Futures Studio)
14.45 uur Energietransitie: een kans voor de democratie
Met stellingname door landmakers en lokale initiatieven
15.15 uur Energie-democratie en de regio
Met stellingname door de regionale agenda
15.45 uur Energie-democratie en de Rijksoverheid
Met stellingname door de nationale agenda
16.15 Discussie
17.00 Afsluiting en borrel

Aanmelden
Uw keuze voor het programma


Datum 13.07.2018
Tijd 12 uur tot 17 uur
Locatie Turfmarkt 11 te Leeuwarden
Kosten niet van toepassing